Zo kies je het perfecte vloerkleed: tips en inspiratie

Wil je je interieur een warme en knusse uitstraling geven? Of wil je een mooi statement piece toevoegen aan je interieur? Dan is een vloerkleed een goed idee! Alleen hoe vind je het perfecte vloerkleed dat aan al je wensen voldoet? Laat je heerlijk inspireren door deze tips die je helpen het perfecte vloerkleed te kiezen die aansluit bij al jouw woonwensen.

Het combineren van kleuren

Je kan de kleur van een vloerkleed op verschillende manieren combineren. Het is belangrijk om goed te kijken naar de kleurtinten die je gebruikt in je interieur. Je kunt je vloerkleed matchen met de accentkleur van je interieur of kies een contrasterende kleur. Heb je bijvoorbeeld roze als accentkleur voor je woonaccessoires, dan kun je kiezen voor een groen vloerkleed om meer spanning te creëren. Ik heb ervoor gekozen om de kussentjes op de bank te matchen dit prachtige vloerkleed die we kochten bij Kwantum.

Je kunt ook contrast creëren door het vloerkleed te matchen met de grafische print van de kussentjes op de bank. Een monochroom effect kan ook prachtig staan. Heb je bijvoorbeeld een lichtgrijze bank en een donkere vloer, kies dan een vloerkleed in een kleur die daar net tussenin zit, bijvoorbeeld taupe.

De maat van het perfecte vloerkleed

Ben je eruit? Heb je de juiste print gevonden? En weet je wat van wat voor materiaal je perfecte vloerkleed moet zijn? Dan is er nog een keuze te maken: de maat van het vloerkleed. Dit zijn de meest standaard maten van een vloerkleed:

  • 80 x 150 cm (klein)
  • 133 x 200 cm (klein)
  • 160 x 230 cm (middelgroot)
  • 200 x 290 cm (middelgroot)
  • 230 x 330 cm (groot)
  • 300 x 400 cm (heel groot)

 

Het kleinste formaat is op bovenstaande afbeelding ongeveer gelijk aan: een middelgroot vloerkleed van 160 x 230 cm. Dit formaat is ook het formaat van het bloemenvloerkleed die bij ons in de woonkamer ligt. En 8’ x 10’ staat gelijk aan een middelgroot vloerkleed van 200 x 290 cm. Het grootste formaat op deze afbeelding is 300 x 400 cm (uitzonderlijk groot).

Zo bepaal je de maat van een vloerkleed

Er zijn grofweg drie manieren om de maat van je vloerkleed te bepalen:

01

Alleen de pootjes erop

De meest traditionele manier is om de voorpoten van je bank op het vloerkleed te zetten. Hierdoor creëer je een bepaalde synergie in de woonkamer. Je verbindt de verschillende meubelstukken door middel van het kleed. Je creëert een eiland als het ware en dat geeft een duidelijke functie aan in je woonkamer (lezen, tv kijken, chillen, etc.). 

02

Al je meubels op het vloerkleed

Heb je een hele grote zitplek en een hele ruime woonkamer, ga dan voor groot, groter grootst. Dit geeft het mooiste effect. Dus dan kun je met gemak gaan voor een vloerkleed van 300×400 cm. Deze manier heeft een luxe uitstraling. Denk er wel aan dat je naast het vloerkleed nog voldoende ‘kale’ vloer overhoudt. Op bovenstaande foto ligt een vloerkleed van 230×160 cm (lxb)

03

Al je meubels van je vloerkleed af

Als je een kleine woonkamer hebt, kun je het beste voor een kleiner vloerkleed gaan en al je meubels van het vloerkleed af plaatsen.

Vloerkleed onder de eettafel

Wil je een vloerkleed onder je tafel plaatsen, zorg er dan voor dat je minimaal 40 centimeter overhoudt aan weerszijden zodat je ook met gemak naar achteren kunt schuiven. Ditzelfde geldt voor vloerkleden onder een bed. Zorg ervoor dat je een goede strook overhoudt voor het mooiste effect. Je kunt natuurlijk ook een klein kleedje naast weerszijden van je bed leggen of juist bij het uiteinde.

Fotografie: Digna Ten Napel Fotografie

Geef je bank de ruimte

Tweezitters zijn meestal 160 cm breed. In principe past een klein vloerkleed van 133 x 200 cm, maar het is mooier om een iets groter kleed te kiezen van 160 x 230 cm. Hetzelfde geldt voor een driezitter. Deze zijn vaak 210 cm breed, waardoor een vloerkleed in de standaardmaat 160 x 230 cm zal passen, maar een vloerkleed 200 cm of meer oogt veel mooier.

Het effect van vorm van een vloerkleed

Rond vloerkleed kinderkamerCombineer strakke en hoekige vormen met ronde vormen. Als je veel hoeken in huis hebt en strakke meubelen als kasten, stoelen en banken, doorbreek dit patroon dan door te kiezen voor een rond vloerkleed. Ronde vloerkleden passen bijvoorbeeld ook perfect bij een hoekbank. Dit geeft net even een wat speelser effect. Een rechthoekig vloerkleed zou er natuurlijk mooi tussen staan, maar het zorgt wel voor minder contrast.

Fotografie: Stijlzinnig

Een rond vloerkleed daarentegen doorbreekt de hoekige ruimte van je woning en zorgt voor een fijn en gezellig geheel. Populaire maten voor grote ronde vloerkleden zijn de 190 en 200 cm ronde vloerkleden. Een andere populaire maat is een 100 cm rond vloerkleed. Je kunt er ook voor kiezen om een klein rond vloerkleed neer te leggen in combinatie met een slag groter.

Wil je meer wooninspiratie? Dan kan! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en/of laat je heerlijk inspireren op mijn Pinterest-account!

Meer inspiratie

Ontdek jouw ideale omgeving met Human Design: Kitchen Environment

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Binnen de zakelijke wereld zie je steeds vaker dat Human Design (BG5) wordt toegepast, maar dan met termen die beter passen bij de nuchtere Nederlandse cultuur. De aangepaste terminologie maakt …

Deconditioneren: Hoe Doe Je Dat?

Deconditioneren: Hoe pak je dat aan? Ben je helemaal klaar met het gevoel dat je geleefd wordt door de verwachtingen van anderen? Verlang je ernaar om dichter bij je ware zelf …

ZOMERSALE! 80% KORTING OP DE INTERIEURCURSUS

Profiteer deze zomer van een MEGA korting op de interieurcursus Interior by Design en ga zelf aan de slag met je interieur. Betaal slechts 79,- euro i.p.v. 399,- euro