fbpx

Je huis verkopen: welk seizoen is het meest geschikt?

Welk seizoen is het meest geschikt om je huis te verkopen? Uit de statistieken blijkt na de zomer- en kerstvakantie mensen grote beslissingen nemen en/of knopen doorhakken. Men heeft tijd gehad om tot bezinning te komen, is verliefd geworden, wil gaan samenwonen, trouwen of wilde juist wachten tot na de feestdagen om het slechte nieuws te vertellen. Dit is een van de redenen dat de meeste huizen in het voorjaar en na de bouwvakantie te koop worden aangeboden.

Mooi weer is ook gunstig voor de onderhandelingen omdat mensen dan vaak bereid zijn tot meer uit te geven. Ook ziet een huis er mooier uit als zon schijnt en alles in bloei staat. Een nadeel van verkopen in het voorjaar en de zomer zijn de vele concurrenten. En als je doelgroep een gezin is, is de kans groot dat ze in de zomer op vakantie zijn. Een ander nadeel is dat men liever aan het strand ligt dan huizen bekijkt als het warm is.

Toch hoef je niet perse te wachten tot de perfecte periode. Ieder seizoen heeft voor- en nadelen.

Voordelen verkopen in de zomer

De meeste gezinnen met schoolgaande kinderen hebben zomervakantie. Misschien is jouw woning juist uitermate geschikt voor tweeverdieners zonder kinderen. Zij gaan vaak voor of na het hoogseizoen op vakantie omdat het dan minder kostbaar is. Als jij je woning dan op de markt zet heb je minder last van concurrenten en staat je woning langer bovenaan bij Funda.

 

Voordelen verkopen in de winter

Verkopen in de winter heeft als voordeel dat er minder huizen te koop zijn. Hierdoor kun je meer vragen voor je woning omdat het aanbod geringer is. Het nadeel is alleen dat mensen in de winterperiode niet echt bezig zijn met verhuizen. De drukke feestdagen eisen al genoeg aandacht. Het grauwe en grijze weer heeft geen positieve invloed op de uitstraling van je woning. Je kunt het huis zelf niet versieren, omdat dit te veel afleidt voor kijkers. Je kunt de winterperiode bij uitstek gebruiken om je huis verkoopklaar te maken. Achterstallig onderhoud en klusjes kunnen goed worden uitgevoerd in de winter. Hierdoor heb je straks meer tijd in het voorjaar om de buitenkant ook ‘spic en span’ te maken. Zo kan je je huis vroegtijdig in de markt zetten, voordat al je concurrenten dit ook gaan doen.

 

Opvallen in de woningmarkt tijdens de herfst

Aan het begin van de herfstperiode kun je nog geluk hebben met een paar mooie dagen, zodat je goede foto’s kunt laten maken. Het voordeel is dat je woning opvalt, omdat het huizenaanbod doorgaans laag is in de herfst. Helaas is het goed mogelijk, dat als er kijkers komen, het grauw en grijs is buiten. Hierdoor lijkt je huis niet zo mooi als op de foto’s en sta je met 1-0 achter.

Lees ook hoe je je huis zo goed mogelijk verkoopt

 

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS ebook waarin ik je leer hoe je in 5 simpele stappen snel en efficiënt je huis opgeruimd, ingepakt & verkoopklaar maakt.