Lambrisering verven? Zo doe je dat!

Een goedkope manier om een kamer een totaal andere look en feel te geven is een lambrisering verven. Het staat super gezellig en het past bij elke woonstijl! Het is alleen best een uitdaging om een super strakke lijn te verven. Helemaal als je muur niet vlak is. Met mijn tips en video instructie weet ik zeker dat jou het ook gaat lukken! Zelfs als je géén gladde muur hebt!

Stap 1: Bepaal de juiste hoogte van je lambrisering

Om te beginnen bepaal je de hoogte van je lambrisering en zorg je ervoor dat de muur vrij is van spullen. Er is geen perfecte hoogte voor het verven van een lambrisering. Dit verschilt per ruimte. Dit is afhankelijk van de hoogte van het plafond en de meubels die er voor komen te staan. Je kunt als uitgangspunt aanhouden dat je lambrisering 15 a 20 cm hoger (of lager) komt dan de stopcontacten en/of meubels. Je kunt er ook voor kiezen om de meest gangbare hoogte van 1.20 meter of 1.30 meter aan te houden.

In het geval van Tygo’s kamer heb ik ervoor gekozen om precies 1 meter aan te houden. Zijn nieuwe half hoogslaper is namelijk 90 cm hoog. Door het net 10 centimeter hoger te doen komt het ongeveer op dezelfde hoogte als de bovenkant van zijn matras. Zo bepaal je uiteindelijk zelf wat jij mooi vindt.

Laag versus hoog
Heb je een laag plafond en wil je die hoger laten lijken? Zorg er dan voor dat je een lambrisering verft vanaf de grond tot ¾ van de hoogte. Je kunt op deze manier je hoge plafond natuurlijk ook benadrukken. Je kunt er ook voor kiezen om je plafond een donkere tint te geven en zelfs een kwart van de muur mee te verven. Dit kun je heel goed toepassen als je een intieme sfeer wilt creëren of als je hele hoge plafonds in huis hebt. In Tygo’s slaapkamer heb ik gekozen voor zowel een ‘standaard’ lambrisering in combinatie met een vlak op de muur én het plafond. Op deze manier is zijn bed de eyecatcher van de ruimte geworden.

Stap 2: Teken de lijn af op de muur

Om een lijn om de muur te tekenen kun je gebruik maken van een waterpas, potlood en meetlint of je maakt gebruikt van een laserwaterpas. Als je deze in huis hebt is dat echt een uitkomst. Met een laserwaterpas kun je meteen een groot vlak waterpas ‘zetten’. Een laserwaterpas nivelleert vaak volledig automatisch en stelt de laserlijn daarmee waterpas. Ideaal voor zo’n verfklus. Ik gebruik hem in combinatie met de statief van onze camera.

Heb je dit niet in huis? Geen nood, je kunt ook gewoon een waterpas en een potlood gebruiken. Je zet dan om de zoveel centimeter een streepje met je potlood op de muur met behulp van je waterpas en een meetlint. Meet vanaf de grond.

Stap 3: Goed afplakken is een must

Zorg ervoor dat je goede schilderstape hebt om de lijn af te plakken. Frogtape staat erom bekend dat je er strakke verflijnen mee kunt maken. De groene variant is geschikt voor vele gladde en licht ruwe ondergronden. Deze heb ik gebruikt voor onze spachtelputz muur. De gele variant is zeer geschikt voor gladde en kwetsbare ondergronden, zoals behang, pas geschilderde wanden en behandeld hout. Druk de tape goed aan om te voorkomen dat er alsnog verf onderdoor loopt en je alsnog geen strakke lijn hebt. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat je je vloer goed afdekt voordat je die onder de verfspetters hebt zitten.

Heb je net als ik een muur met geen gladde ondergrond dan volg je eerst deze stap:

Stap 4: Buiten de lijntjes kleuren

Om te voorkomen dat je lambrisering niet strak wordt verf je ongeveer 10 centimeter onder de tape met de kleur die boven de tape komt. Snap je het nog 😉? Zorg ervoor dat je een ook een beetje op de tape verft. Je smeert als het ware de tape dicht. Vervolgens wacht je een half uurtje. Wacht niet te lang omdat je anders na je verfklus de kans hebt dat je je verf meetrekt van de muur en dat moet je niet willen natuurlijk.

Stap 5: De lambrisering verven

Nu kun je beginnen met kleur! Het leukste gedeelte. Verf eerst de boven en onderkant van je muur. Eerst de randen en daarna kun je het vlak verder ‘invullen’. Maak steeds vlakken van ongeveer ‘je eigen reikwijdte’.

Als je niet zo’n vast hand hebt gebruik dan eerst een kwast voor onderkant van de tape. Met een vachtroller is de kans groter dat je een uitschieter krijgt namelijk. Zorg ervoor dat je genoeg verf op je roller hebt. Liever te veel dan te weinig. Ga niet lopen drukken en duwen, dan spetter je teveel, laat de roller het werk doen. Daarvoor zijn ze immers gemaakt 😉. Afhankelijk van de kleur breng je meteen een tweede laag aan zodat de verf goed dekt.

Stap 6: Tape verwijderen

Als je klaar bent met een wand, verwijder dan meteen de tape! En Tadaaaa je hebt een mega strakke lijn!

Meer inspiratie

Ontdek jouw ideale omgeving met Human Design: Kitchen Environment

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Binnen de zakelijke wereld zie je steeds vaker dat Human Design (BG5) wordt toegepast, maar dan met termen die beter passen bij de nuchtere Nederlandse cultuur. De aangepaste terminologie maakt …

Deconditioneren: Hoe Doe Je Dat?

Deconditioneren: Hoe pak je dat aan? Ben je helemaal klaar met het gevoel dat je geleefd wordt door de verwachtingen van anderen? Verlang je ernaar om dichter bij je ware zelf …

ZOMERSALE! 80% KORTING OP DE INTERIEURCURSUS

Profiteer deze zomer van een MEGA korting op de interieurcursus Interior by Design en ga zelf aan de slag met je interieur. Betaal slechts 79,- euro i.p.v. 399,- euro