Tips voor een stijlvolle speelhoek

Speelhoek kinderkamer
Nanda's Kids | Kinder- en Babykamer Webshop

Hoe maak je van de speelruimte van je kinderen een stijlvolle speelplek? Als eerste is het natuurlijk een plek waar je kinderen heerlijk moeten kunnen spelen. Maar als ouders wil je natuurlijk ook de speelkamer mooi gestyled hebben!?

Maar wist je dat kinderen ook fijner spelen in een overzichtelijke en opgeruimde speelkamer? Natuurlijk mag er ook uitbundig gespeeld worden en het af en toe lijken of er een bom is ontploft, het is daarna alleen wel zo fijn dat het weer opgeruimd is. En hoe ga je die speelkamer nou stijlen zodat de speelplek van je kinderen bij je huis past? Nanda schreef er een blog over en helpt je op weg! 

Zo richt je een stijlvolle speelhoek in

01

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden waar die speelplek komt. Bij veel mensen is dit gewoon in de woonkamer, heel gezellig wanneer je kinderen lekker bij je in de buurt zijn en je ook nog een oogje in het zeil kan houden. Een aparte speelkamer is natuurlijk super de luxe, je kan de deur achter je dicht trekken en je ziet de rommel niet meer. Maar ook dan is het voor jezelf en de kinderen toch fijn om een stijlvolle speelkamer te hebben.
Iedereen wordt toch gelukkiger van een mooi behangetje of muurschildering, stijlvolle meubels, leuke mandjes en kleur in de speelkamer, dan van een steriele witte ruimte met een ratje toe aan meubels en bezaaid met speelgoed? Nou ik wel!!

02

Wanneer je een speelhoekje in de woonkamer maakt is het extra fijn wanneer het matcht met je interieur. Kies meubeltjes zoals een tafeltje met stoeltjes, een zitzak en kasten uit die passen bij de sfeer en stijl van je woonkamer. Je kan er ook voor kiezen om de kindermeubels te schilderen in een kleur die bij je interieur past of om bijvoorbeeld het kinderkeukentje te pimpen.


Een stijlvolle manier om de ruimte wat af te zonderen is met een kleurvlak werken. Voor je kinderen is het onbewust ook duidelijk welk deel van de woonkamer voor hun is. Dit kan een vierkant of rechthoekig kleurvlak op de muur zijn achter hun speelplekje of door een hoek heen. Maar denk er ook eens aan om zelfs het vlak door te trekken op het plafond, zo geef je ook nog aan tot hoever de speelplek doorloopt de ruimte in en je maakt het hoekje nog knusser. Wat ik voor onze meiden heb bedacht is een muurschildering van een huisje in de hoek van de woonkamer. Ze zitten hier heel graag op hun zitzak te lezen en spelen. Aangevuld met een aangenaam vloerkleed en het speelhoekje is helemaal af.

 

Met voldoende opbergruimte kunnen jij en je kindje alles mooi opruimen. Met opbergmanden of opbergbakken die bij je interieur passen heb je het speelgoed in een mum van tijd mooi weggewerkt.

03

Hebben jouw kinderen een eigen speelkamer waar ze de boel de boel kunnen laten? Ook dan is het leuk om hier een sfeervolle speelkamer van te maken. Voor deze ruimte is het superleuk om je kinderen bij het proces te betrekken. Ga samen een moodboard en wensenlijstje maken voor hun speelkamer of juist ieder kind voor zichzelf zodat hun eigen wensen echt naar voren komen. Dit kan je dan samen weer gaan vertalen in het definitieve plan.

 

Een aparte ruimte geeft de luxe dat het meer een eigen sfeer kan krijgen omdat het niet compleet hoeft te matchen met de rest van je interieur. Toch zorg ik er wel altijd voor dat het niet een compleet andere wereld is maar je kan de speelkamer net wat meer kleur, opvallender behangetjes of zelfs een muurschildering geven. Ook hier kan je leuk werken met kleurvlakken op de muren, combineer de kleuren van de wanden met een bijpassend vloerkleed en leuke meubeltjes voor een fijne speelplek voor je kinderen.

 

Een must in deze kinderkamer is een bureau of tafel waar je kindje creatief bezig kan zijn. Verder een chill plek om bijvoorbeeld heerlijk te lezen en vloeroppervlak om veel speelgoed overhoop te kunnen halen en al hun fantasie in kwijt kunnen. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zorg voor voldoende opbergruimte! Ook al hebben ze een eigen speelkamer, het is toch fijn wanneer alles een eigen plekje heeft en je het gemakkelijk kunt opruimen.

Je zou nog hele leuke speeltoestellen, schommel, tipi tent, keukentje, timmerhoek of een lego tafel kunnen toevoegen aan de speelkamer, afhankelijk van de wensen van jou en je kinderen. Wat natuurlijk niet mag ontbreken zijn leuke accessoires om de speelkamer meer sfeer te geven.

04

Vergeet de decoratie en accessoires niet in de speelhoek. Met accessoires kan je jullie speelkamer gemakkelijk sfeer of zelfs een thema geven. Er zijn tal van leuke en soms zelfs educatieve wanddecoraties voor in de kinderkamer. Zoals wandkleden, prints op canvas, een poster, dierenkop van vilt of een geometrische vorm van hout. Ook een vlaggenlijn of lichtslinger is gemakkelijk op te hangen en geeft direct sfeer aan de ruimte. Restjes behang kan je gebruiken om een keukentje mee te pimpen, in een kastje te plakken of zelf een slinger van te maken. Stofjes met leuke printjes zijn bij mij ook erg geliefd in de speelhoek, bijvoorbeeld als vlaggenlijn of kussentje.

Zelfs speelgoed kan heel goed dienen als decoratie van de speelkamer, hierover hieronder meer.

De chill plek kan je voorzien van een zitzak of lekkere kussens om heerlijk uit te rusten of te lezen.

05

Als eerste is het belangrijk dat al het speelgoed een eigen plek heeft. Zorg er dus voor dat je voor al het lego, de duplo, barbies, knuffels en knutselspullen een opbergmand of plekje in een kast hebt. Dit is een goed begin voor een stijlvolle speelkamer. Dan komt er natuurlijk binnen een jaar nog weer van alles bij dus wat extra ruimte kan geen kwaad. En wanneer het toch weer te vol wordt kan je samen met je kinderen uitzoeken met welk speelgoed ze toch niet meer spelen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld verkopen op een rommelmarkt of naar de kringloopwinkel brengen. 

06

Het mooiste is natuurlijk dat al het kleurrijke speelgoed waardoor de speelplek snel rommelig is achter een deur of in een mand verdwijnt. Daarnaast heb je ook stijlvol speelgoed en prachtige knutselwerkjes van je kinderen die juist een prominente plek verdienen. Je kan deze juist een podium geven op plankjes aan de muur, in een open kast of op de kast. Wat ik een fijne en mooie oplossing voor al die mooie kindertekeningen vind is een lijntje spannen met leuke knijpertjes eraan. Zo kunnen ze zelf hun tekeningen ophangen en zodra het lijntje vol is laat je ze iets uitzoeken wat dan weggaat of in de bewaardoos gaat. Nog een andere goede oplossing is een A4 of A5 fotolijstje die jij zelf mooi vindt in de speelruimte en hier steeds één prachtige tekening van je kind in tentoonstelt. Heeft je kindje een mooi bouwwerk van lego gemaakt dan kan je deze ook een prominente plek geven.

07

Er is ontzettend veel speelgoed waar de kinderen graag mee spelen. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste maar wat ik persoonlijk ook belangrijk vind is dat speelgoed van goede kwaliteit is en stiekem ben ik gek op mooi stijlvol en vooral duurzaam speelgoed. Ik heb dan ook een zwak voor houten speelgoed omdat dit gewoon ontzettend lang mooi blijft en minder schadelijk is voor het milieu.

Bijzondere items voor de speelkamer kun je vinden bij Nanda’s kids. Nanda heeft een webshop waar je de leukste items voor een kinderkamer kunt scoren. Van kinderkameraccessoires, bedtextiel, meubels tot leuke kids cadeautjes en ze verkoopt zelfs haar eigen behang voor een unieke kinderkamer. Ga naar haar webshop en laat je inspireren! Veel plezier met het inrichten van de speelhoek voor je kids!

Meer inspiratie

Ontdek jouw ideale omgeving met Human Design: Kitchen Environment

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Binnen de zakelijke wereld zie je steeds vaker dat Human Design (BG5) wordt toegepast, maar dan met termen die beter passen bij de nuchtere Nederlandse cultuur. De aangepaste terminologie maakt …

Deconditioneren: Hoe Doe Je Dat?

Deconditioneren: Hoe pak je dat aan? Ben je helemaal klaar met het gevoel dat je geleefd wordt door de verwachtingen van anderen? Verlang je ernaar om dichter bij je ware zelf …

ZOMERSALE! 80% KORTING OP DE INTERIEURCURSUS

Profiteer deze zomer van een MEGA korting op de interieurcursus Interior by Design en ga zelf aan de slag met je interieur. Betaal slechts 79,- euro i.p.v. 399,- euro