Wat doet kleur met je interieur?

Wat doet kleur met je interieur?

Vind jij het lastig om de juiste kleur voor je interieur te kiezen? Dan kan ik je gelijk geruststellen: je bent echt niet de enige die hier moeite mee heeft.

Een kleur is namelijk veel meer dan alleen een esthetische keuze. Uit onderzoek naar de psychologie van kleur blijkt dat kleuren een belangrijke impact op onder andere je emoties en je gedrag hebben. Voor je een kleur kiest is het dus belangrijk om te weten wat kleur met je interieur doet en welk gevoel wil jij dat je interieur uitstraalt. Welk gevoel roept welke kleur bij je op? Ik neem je mee in de wondere wereld van de kleurenpsychologie.

Dat kleur invloed heeft op je emoties blijkt uit verschillende onderzoeken. In het begin van de 19e eeuw speculeerden wetenschappers al dat kleuren bepaalde negatieve of positieve gevoelens konden oproepen. Zo sprak Johann Wolfgang von Goethe, een Duitse dichter, filosoof en diplomaat, over plus- (geel, rood-geel, geel-rood) en minkleuren (blauw, rood-blauw, blauw-rood). Pluskleuren zouden positieve en warme gevoelens oproepen, en minkleuren juist negatieve en koude gevoelens.

Een ander onderscheid in de kleurenpsychologie is dat tussen warme en koude kleuren. Volgens Jacob Nakshian, een Amerikaanse psycholoog, is algemeen aangenomen dat warme kleuren (oranje, geel en met name rood) een opwindend en vrolijk gevoel oproepen. Het effect van koude kleuren (blauw en groen) is het tegenovergestelde: rustgevend en ontspannend.

TIP: Wist je dat kleuren je werkelijk een warm of koud gevoel kunnen geven? Ja echt! Je herkent het vast wel: je komt een kamer binnen en je krijgt meteen koude rillingen. Kijk dan eens naar de kleuren die in die ruimte gebruikt zijn: koude kleuren!

 

Wat doet kleur met je interieur?

Voordat je een kleur kiest die je in je interieur wilt gebruiken is het belangrijk om te kijken naar de betekenis van de afzonderlijke kleuren. De vraag is dus: wat doet kleur met je interieur? Om het je makkelijk te maken heb ik een mooie, en vooral praktische, opsomming voor je gemaakt:

Wit: puur & vrijheid

Wit staat voor puur, ruimte en een gevoel van vrijheid. Een wit interieur maakt andere kleuren levendiger en kan in alle ruimtes in huis worden toegepast. Pas er wel mee op dat het niet te klinisch wordt. Dit kun je doen door wit te combineren met natuurlijke materialen, zoals een houtenvloer, een hoogpolig vloerkleed en gestoffeerde meubels.

Zwart: modern en stijlvol

Zwart staat voor modern, stijlvol en het accentueert vormen. Ook kun je van een zwart item een perfecte eye-catcher maken. Zet een mooie zwarte boekenkast in een verder rustig ogende kamer en BAM: je zwarte boekenkast is direct de Eye-catcher in die ruimte. Zelf heb ik de kleur zwart als basiskleur in de babykamer gebruikt. En als zeg ik het zelf, het is echt een super mooie kinderkamer geworden!

Groen: ontspanning & harmonie

Groen is de kleur van ontspanning, balans en harmonie. Vandaar dat je deze kleur vaak terug ziet komen in een slaapkamer, badkamer en in de keuken. Maar ook in je woonkamer kun je deze kleur prima gebruiken.

Tip: Warme kleuren hebben een gele of rode ondertoon. Denk aan roestkleuren en andere aardse tinten. Warme kleuren geven je interieur een warme en behaaglijke sfeer en past perfect bij de kleuren die bij het herfstseizoen passen. Met warme kleuren creëer je een gezellige, warme en vooral fijne sfeer in een ruimte. Een woonkamer met warme kleuren straalt direct dat warme, knusse en levendige gevoel uit.

Rood: passie & energie

Rood is een warme en passievolle kleur die je energie geeft en een boost motivatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Een van de beste plekken waar je deze kleur kunt gebruiken is je werkkamer. Helemaal nu veel van ons vaker thuiswerken is dit de perfecte kleur vol energie aan je to-do-lijst te beginnen. Let er el op dat je deze kleur met mate gebruikt. Voor veel dingen geldt alles waar te voor staat… Je begrijpt vast en zeker wat ik bedoel 😉

Geel: focus & positiviteit

De kleur geel is goed voor je concentratievermogen, je focus en het geeft je positieve gedachten een boost. Geel is daarom een fijne kleur om in een kinder- of studeerkamer te gebruiken. Ook als je weinig daglicht in een ruimte hebt is geel een goede kleur om voor wat extra licht te zorgen. Maar net als voor de kleur rood, gebruik niet te veel geel. Geel maakt namelijk vermoeiend en dat is alles behalve handig in een werkkamer.

Paars: magisch & mysterieus

Paars mengt het koude van het blauw met het warme van het rood. Vandaar dat het een magische, spirituele, mysterieuze en rustgevende kleur is. Paars past daarom heel goed in een werk-, hobby- en bijvoorbeeld een meditatiekamer. Heb je een ruimte in huis met veel lichtinval? De warme kleur paars komt dan goed tot zijn recht. Wil je een ruimt een retro-effect geven? Combineer dan de kleuren paars en groen voor een tof retro-effect.

Oranje: zonnig & stimulerend

Oranje is een warme, zonnige, gezellige en stimulerende kleur. Daarom past een deze kleur bij een werkplek en een woon-of slaapkamer, mits je de kleur met mate gebruikt. Oranje kun je heel goed combineren met zachte en neutrale kleuren voor een mooi resultaat.

Blauw en turquoise: fris & zuiver

Blauw staat voor frisheid en zuiverheid. Ze zeggen dat blauw de communicatie verbetert en rustgevend is. Vandaar dat je deze kleuren vaak in kantoren ziet. Blauw helpt orde te houden, verruimt een kamer én je geest. En dat is toch wat je wilt op kantoor?! In een woonhuis zie je de kleuren blauw en turquoise vaak terugkomen in de badkamer. Voor blauw geldt: less is more. Te veel blauw in een ruimte kan namelijk een deprimerend effect op je hebben. En dat is toch het laatste wat je wilt! Gebruik deze kleur dus niet in elke ruimte en combineer het met zachte tinten, dan zorg je voor het mooiste effect.

TIP: Koele kleuren laten je interieur frisser en groter ogen. Ideaal als je klein woont, bijvoorbeeld. Koelere tinten zorgen voor een gevoel van rust en balans. Daarmee zijn ze dus prima geschikt voor de slaap- of badkamer.

Roze: romantiek & eigenzinnig

Waar de kleur roze voor staat hoef ik je denk ik niet te vertellen. Inderdaad: romantiek! Het is een zachte, maar ook eigenzinnige kleur die je heel goed in je woon- en slaapkamer kunt gebruiken. Is je partner niet zo enthousiast over deze kleur. Gebruik hem dan als accentkleur.

 

Bruin: veilig & stijlvol

Bruin geeft je een gevoel van geborgenheid, en daarom past deze kleur heel goed in je woon- en slaapkamer. Een leuke bijkomstigheid van bruin is dat je het met bijna alle kleuren kunt combineren. Bijvoorbeeld in combinatie met wit of gebroken als je graag een stijlvolle sfeer wilt creëren. Let er wel op dat je bruin niet in te veel verschillende tinten in je interieur gebruikt. Anders oogt het snel oubollig, en dat is denk ik niet wat je wilt.

Grijs: elegant & geborgenheid

Grijs wordt geassocieerd met het onvergankelijke en staat voor stabiliteit, elegantie en geborgenheid. Omdat je grijs met bijna alle kleuren kunt combineren, is het een ideaal om hem als basiskleur te gebruiken. Een extra leuke bijkomstigheid hiervan is dat je heel eenvoudig kunt variëren met de accentkleuren van je woonaccessoires als je graag met enige regelmaat je interieur wilt veranderen. 

Zo kies je kleur voor je interieur

Nu je weet welk gevoel een bepaalde kleur bij je oproept, kun je volgens mij weer iets makkelijker een kleur voor je interieur uitkiezen. Vind je het nog steeds lastig? Dat snap ik wel hoor, er is ook zo veel keus! Om het je nog wat makkelijker te maken deel ik graag mijn 10 gouden tips met je over hoe je een kleur voor je interieur kiest. Je kunt natuurlijk ook direct mijn hulp inschakelen met Kleuradvies aan huis of ga voor de Masterclass ‘Zo kies je kleur voor je interieur’.

Meer inspiratie

Ontdek jouw ideale omgeving met Human Design: Kitchen Environment

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Binnen de zakelijke wereld zie je steeds vaker dat Human Design (BG5) wordt toegepast, maar dan met termen die beter passen bij de nuchtere Nederlandse cultuur. De aangepaste terminologie maakt …

Deconditioneren: Hoe Doe Je Dat?

Deconditioneren: Hoe pak je dat aan? Ben je helemaal klaar met het gevoel dat je geleefd wordt door de verwachtingen van anderen? Verlang je ernaar om dichter bij je ware zelf …

ZOMERSALE! 80% KORTING OP DE INTERIEURCURSUS

Profiteer deze zomer van een MEGA korting op de interieurcursus Interior by Design en ga zelf aan de slag met je interieur. Betaal slechts 79,- euro i.p.v. 399,- euro