fbpx

Een kleur toe te voegen aan je interieur is niet zo moeilijk. Kies een kleur in dezelfde tint, dan kun je de plank bijna niet mis slaan want je creëert in no time een ton-sur-ton effect. Wil je kleuren combineren? Dan wordt het een stuk lastiger. Want welke kleur past bijvoorbeeld het beste bij je meubels? En welke kleur wanden passen daar dan weer bij? En welke kleuren geven extra sfeer en gezelligheid aan je interieur? Zelf een beetje experimenten wat wel en niet mooi staat kost je al snel veel tijd en aardig wat geld. Om dit te voorkomen heb ik een paar super handige tips voor je hoe je verschillende kleuren kunt combineren en er een mooi samenhangend geheel van maakt. 

Kleurencombinaties: zo kies je kleuren voor je interieur!

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je nu het beste kleuren voor je interieur kunt kiezen. Vooral nu in deze tijd van jaar. We werken meer thuis dan ooit en juist nu wil iedereen in huis aan de slag. Het moet extra warm, gezellig en comfortabel in huis zijn. Dus tijd voor kleur! Ik hoor je denken: ‘Leuk idee Sanne, maar hoe kies ik nu de juiste combinatie van kleuren?‘ Veel mensen lopen hier op vast, en dat snap ik helemaal. Eén kleur kiezen lukt vaak wel, maar verschillende kleuren, tja dan wordt het voor de meesten een heel ander verhaal… Don’t worry: ik help je graag!

Kleurencirckel van Itten

Om van je interieur een mooi samenhangend geheel te maken maak ik gebruik van de kleurencirkel van Itten. Super handig! Hier staan namelijk alle kleuren op die wij kunnen waarnemen. Aan de hand van deze kleurencirkel kun je heel eenvoudig een aantal strategieën volgen om te bepalen welke kleuren mooi met elkaar matchen. Volg je deze strategieën om de kleuren voor je interieur te kiezen, dan sla je de plank zeker niet mis en houd je eenheid en rust in je interieur. 

Monochromatisch:

Meerdere tinten, tonen of nuances van één kleur. Kleurstalen in de bouwmarkt zijn ook monochroom. Het is steeds een tint lichter dan de basis kleur. Dezelfde kleur maar steeds met een beetje meer wit. Dit is ideaal om subtiel kleur te onderscheiden in je interieur. Dit wordt ook wel ton-sur-ton genoemd.

Ton-sur-ton (Monochromatisch kleurenpallet)

Analoog:

Houdt je wel van een rustig pallet maar wil je iets meer variatie kies dan voor kleuren die dichtbij elkaar liggen in het kleurenwiel. Zoals rood, rood-oranje en oranje). Deze kleuren kun je heel goed combineren met neutrale tinten, zoals wit, grijs of zwart. Op deze manier ontstaat er een harmonieus geheel.

Analoog kleurenpallet

 

Complementair:

Dit zijn kleuren die elkaar versterken en recht tegen over elkaar liggen in het kleurenwiel. Zoals bijvoorbeeld: blauw en oranje, rood en groen of paars met geel. Dit is voor degene die wel van een gewaagde stijl houden.

Complementair kleurenpallet

 

Triadisch:

Durf je wel met kleur maar wil je het contrast niet mega groot hebben? Kies dan voor een triadisch kleurenpallet. Bijvoorbeeld rood, geel en blauw. Deze kleuren liggen op gelijke afstand van elkaar in het kleurenwiel, als in een driehoek, vandaar triadisch. Het is een meer uitgebalanceerde combinatie dan complementair en voelt daarom iets rustiger.

Triadisch kleurenpallet

 

Tetradisch:

Dit is een combinatie van twee complementaire kleuren ?. Je hoeft natuurlijk niet vier wanden in vier verschillende kleuren te verven maar de kleurencombinaties kun je ook terug laten komen in bijvoorbeeld je woonaccessoires.

Tetradisch kleurenpallet

 

Welke kleurencombinaties gebruik jij in je interieur? Of wil je graag meer kleuren aan je interieur toevoegen en kom je er zelf niet helemaal uit? Boek een gratis Inspiratiecall en ik kijk met je mee.

 

Wil je graag nog meer kleurentips ontvangen? Schrijf je dan in voor de gouden en ontvang mijn 10 gouden tips om kleur voor je interieur te kiezen!