Download je Human Design chart in slechts 1 minuut!

Opruimen Maakt Gelukkig! Ontdek De Kracht Van Een Opgeruimd Huis Met Deze 5 Praktische Tips.

Opruimen is een kunst op zich. Daar weet Marie Kondo alles van! Marie is een Japanse opruimgoeroe en is beroemd geworden door haar praktische opruimtips. Haar Expertmethode staat wereldwijd bekend als dé opruimexpertmethode voor rust en overzicht in je huis en hoofd. Daarnaast is het ook nog eens mega efficiënt en effectief. Wil jij ook aan de slag met de KonMarie-Expertmethode, maar heb je geen idee hoe het werkt? Ik deel mijn Marie Kondo tips met je!

Opruimtips volgens de KonMarie-Expertmethode

Als jij ook efficiënt en effectief wilt opruimen wil ik je aanraden om KonMarie-Expertmethode toe te passen. Dat is opruimen per categorie. Dit heeft als voordeel:

  • je verplaatst geen spullen maar ruimt ze daadwerkelijk op,
  • dat je overzicht hebt en hierdoor rust in je hoofd creëert,
  • dat je straks je spullen met gemak kunt terugvinden.


Voor je begint met daadwerkelijk opruimen wil ik je aanraden om dit eerst echt even te lezen. Ik wil je namelijk heel graag behoeden voor deze valkuil:

Je begint met opruimen van de zolder of garage. Daar staan immers de meeste spullen. Je gaat fanatiek aan de slag en je maakt stapels van spullen die weg kunnen, twijfelgevallen of spullen die je wilt weggeven of verkopen. Als een razende ga je erdoorheen, totdat je die ene oude doos met spullen tegenkomt. Een doos vol herinneringen: oude foto’s, brieven en schoolwerkjes van de kinderen. Je denkt terug aan die tijd en je bent compleet in gedachten verzonken. Voor je het weet is de middag voorbij. De boodschappen moeten nog in huis worden gehaald en er moet gekookt worden. Je bent helaas niet zover gekomen als je had gehoopt maar je hebt wel genoten van de opgehaalde herinneringen.

Zelf aan de slag

Hoe vaak heb jij al op deze manier je huis opgeruimd? Ik durf te wedden dat je dit vast al een keer is overkomen. En dat is echt geen ramp hoor. Heel menselijk bovendien. Het helpt je alleen niet om efficiënt en effectief te werk te gaan. Aan de hand van een concreet voorbeeld ga ik je uitleggen hoe je dit wel kunt doen:

  1. Verzamel al het speelgoed in het hele huis en leg alles in een ruimte.
  2. Categoriseer het speelgoed naar bijvoorbeeld autootjes, poppen, blokken, puzzels etc.
  3. Kies per categorie uit wat je wilt houden.

5 praktische opruimtips

01

Ga niet switchen

Ga tussendoor niet switchen van categorie want dan raak je alsnog de draad kwijt.

02

Kleine stapjes

Houd je aan de kleine stapjes . Op deze manier houd je het overzicht. Als je te veel gaat doen is de kans groot dat je toch stress ervaart en dat je terugvalt in oude gewoontes.

03

Bewaar alleen waar je echt blij van wordt

Bewaar alleen spullen waar je echt blij van wordt. Word je er niet blij van? Gooi het dan weg, geef het weg of verkoop het. Doe dit direct dezelfde dag nog om te voorkomen dat je gaat twijfelen. Het is echt zonde als de zolder of garage wederom vol staat met spullen en dozen die je toch niet gebruikt.

04

Berg je spullen op in doorzichtige opbergboxen

Het voordeel van doorzichtige opbergboxen is dat je meteen ziet wat je in welke doos hebt opgeborgen. Je hebt dus meteen overzicht zonder dat je daarvoor alle dozen moet opentrekken als je iets nodig hebt. Super handig. Onze opbergruimte staat hier vol mee 😉 Bij de Action kun je voor een goede prijs dit soort plastic bakken aanschaffen in verschillende formaten. Ik ben fan van de 42 liter opberg box, deze past namelijk precies op onze stellingkast zonder uit te steken en er passen twee naast elkaar. Alle kleding die Tygo niet meer past gaat ook in deze opbergboxen. Aan de binnenkant plak ik een papiertje met daarop de maat van de kleding. Zo zie ik in een oogopslag welke maat kleding in welke bak zit. Ideaal!

05

Zorg voor overzicht in je voorraadkast

Niets is zo vervelend als een voorraadkast waarbij al het voedsel door elkaar staat. Tenminste daar zou ik persoonlijk niet tegen kunnen ;). Categoriseer ook hier alle producten bijvoorbeeld: pasta, ontbijtspullen, koffie en thee, conserven, sauzen etc. Stop het bij elkaar in een opbergmand en voilà je hebt meer overzicht. Het voordeel is ook nog eens dat je zo de opbergboxen zo kan oppakken als je de planken wilt afnemen en schoonmaken. Dat bespaart je een hoop tijd en is de schoonmaakklus zo geklaard!

Deze manier van opruimen zorgt ervoor dat je huis écht is opgeruimd, waardoor je veel meer het overzicht hebt. Door de focus te leggen op wat je wilt houden, in plaats van wat weg kan, wordt opruimen zelfs leuk. Plus je kan dit heel goed samen met je kinderen doen. Want zeg nou zelf dit klinkt toch veel leuker: “Kom we gaan je allermooiste speelgoed bij elkaar zoeken!”, in plaats van: “Kom we gaan opruimen en je moet kiezen welk speelgoed je weg gaat gooien”.

Meer inspiratie

Hart Ego Centrum: Overtuigingen Over Eigenwaarde en Rijkdom

Leer alles over een gedefinieerd of ongedefinieerd Hart/Ego centrum binnen Human Design: overtuigingen over eigenwaarde, rijkdom & succes. …

Ontdek 7 krachtige tips voor een Human Design keukenomgeving!

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Versterk je team met Human Design! Ontdek talenten, valkuilen & samenwerkingsstijlen. Geen hokjesdenken, maar échte verbinding & groei. Nu ook in het onderwijs! …