Deconditioneren: Hoe Doe Je Dat?

Deconditioneren: Hoe pak je dat aan?

Ben je helemaal klaar met het gevoel dat je geleefd wordt door de verwachtingen van anderen? Verlang je ernaar om dichter bij je ware zelf te komen en te leven vanuit jouw eigen diepste verlangens en doelen? Of worstel je met een gevoel van ongelukkig zijn en het idee dat je niet echt jezelf kunt zijn? Dan is het tijd om te duiken in de wereld van Human Design. In deze blogpost ga ik dieper in op wat deconditioneren inhoudt, hoe Human Design jou hierbij kan ondersteunen, en hoe je dit praktisch kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Wat is deconditioneren?

Deconditioneren is het proces van het loslaten van aangeleerde gedachtes, patronen en overtuigingen die je niet langer dienen. Het gaat om het bevrijden van jezelf van de conditioneringen die je hebt opgelopen door je opvoeding, omgeving, en de maatschappij die je niet dienen. Dingen waar je je niet goed bij voelt maar altijd zo hebt gedaan omdat je niet beter weet of omdat je denkt dat dit van je wordt verwacht. Het hoeft niet altijd een zwaar topic te zijn. Deconditioneren is ook bijvoorbeeld aardiger tegen jezelf praten en positiever in het leven staan.

Misschien herken je het gevoel dat je je altijd opgejaagd voelt door collega’s of dat je voortdurend druk ervaart om te presteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot uitputting of zelfs een burn-out. Om dit te voorkomen, is het essentieel om bewust te worden van dit proces en is het aan jou de keuze om er anders mee om te gaan. Het kan heel goed zijn dat je in dit voorbeeld een open wortel centrum hebt. Als je deze stress als de jouwe beschouwt, laat je jezelf dus opjagen door energie die eigenlijk niet van jou is. Dat is niet gezond, en dat wil je niet.

Deconditioneren kan je helpen om weer in je eigen energie te komen en de stress van anderen te herkennen zonder deze als een spons op te zuigen.

Conditioneringen komen vaak voor in open centra, waar je gevoelig bent voor de energie van anderen van buitenaf. Het is jouw taak om te leren welke energie van jou is en welke van anderen. In je open centra moet je leren om te reflecteren in plaats van te absorberen. Ook al ben je minder vatbaar voor externe energie in gesloten centra, ook hier kunnen conditioneringen voorkomen. Binnen Human Design worden deze schaduwzijden genoemd. In mijn beginnersbijbel leg ik voor elk centrum uit hoe je kunt herkennen of je in balans bent of niet (schaduw of spons). Op deze manier help ik je om natuurlijk gedrag te herkennen. Vervolgens is het aan jou om dit te erkennen en te beslissen wat je ermee wilt doen. Het is jouw experiment!

De kracht van Human Design

Human Design is een krachtige tool die je kan ondersteunen bij het deconditioneringsproces. Door je Human Design te begrijpen, krijg je meer inzicht in je ware zelf, je unieke energie en je natuurlijke autoriteit. Dit helpt je om door het leven te navigeren op een manier die authentiek is en in lijn met wie je werkelijk bent. Op mijn website kan je een gratis Human Design chart downloaden waarmee je inzicht krijgt in jouw gedefinieerde en ongedefinieerde centra.

De voordelen van deconditioneren

Er zijn tal van voordelen te behalen door te deconditioneren. Je kunt:

 • Meer zelfvertrouwen ervaren: Door te leven vanuit je ware zelf, zul je je lekkerder en zekerder voelen in je eigen vel.
 • Betere beslissingen nemen: Je zult leren om te luisteren naar je innerlijke wijsheid (autoriteit) en keuzes te maken die in overeenstemming zijn met wat je eigenlijk diep van binnen wilt en waar je je goed bij voelt.
 • Meer voldoening ervaren in je leven: Je zult meer energie en passie hebben voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.
 • Gezonder leven: Door te leven vanuit je natuurlijke energie, zul je je lichamelijk en geestelijk beter voelen.

Hoe begin je met deconditioneren?

De eerste stap is om je bewust te worden van de conditioneringen die je hebt in je leven. Dit kan door te reflecteren op je gedachten, gevoelens en gedragingen. Mijn Beginners Bijbel, jouw persoonlijke gids in Human Design, kan je hierbij ook helpen. Stel jezelf de volgende vragen:

 •     Waar komen deze gedachtes vandaan?
 •     Zijn deze overtuigingen echt van mij, of heb ik ze van anderen overgenomen?
 •     Dienen deze conditioneringen me nog steeds?

Zodra je je bewust bent van de conditioneringen in je leven, kun je beginnen met het loslaten ervan. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar het is zeker de moeite waard.

Tips om te deconditioneren

 1. Luister naar je innerlijke wijsheid: Leer om te vertrouwen op je gevoel (Je autoriteit).
 2. Omring jezelf met mensen die je steunen: Zoek mensen die je accepteren zoals je bent en die je helpen om je ware zelf te leven.
 3. Doe dingen die je leuk vindt: Focus op activiteiten die je energie geven en je blij maken.
 4. Zorg goed voor jezelf: Eet gezond, beweeg regelmatig, en neem voldoende rust.

Luister nu naar de podcastaflevering #40 Deconditioneren: Hoe doe je dat?

Het is belangrijk om te onthouden dat deconditioneren een reis is, geen bestemming. Het is een voortdurend proces van leren en groeien. Wees geduldig met jezelf en vier elke stap die je in de goede richting zet.

Welke tips uit de podcastaflevering ga jij toepassen? Laat het me weten in de comments!

Meer inspiratie

Hart Ego Centrum: Overtuigingen Over Eigenwaarde en Rijkdom

Leer alles over een gedefinieerd of ongedefinieerd Hart/Ego centrum binnen Human Design: overtuigingen over eigenwaarde, rijkdom & succes. …

Ontdek 7 krachtige tips voor een Human Design keukenomgeving!

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Versterk je team met Human Design! Ontdek talenten, valkuilen & samenwerkingsstijlen. Geen hokjesdenken, maar échte verbinding & groei. Nu ook in het onderwijs! …