Een must-read voor als je begint met Human Design

Human Design Chart Downloaden Gratis

In deze blog neem ik je mee in de wereld van Human Design. Geen poespas, gewoon straight to the point uitleg over wat al die kleuren, lijnen en termen in jouw Human Design Chart eigenlijk betekenen. Of je nu net begint of al wat weet, we gaan de taal van Human Design lekker simpel maken. Dus, laten we ontdekken wat deze visuele blauwdruk te zeggen heeft over jou!

Wat is Human Design?

Human Design is een soort gebruiksaanwijzing voor jezelf. Het helpt je te begrijpen wie je altijd al bent geweest vanaf het moment dat je bent geboren, met al je unieke eigenschappen, talenten en uitdagingen. Deze eigenschappen zijn vastgelegd in je Human Design Chart (blauwdruk), die je hier gratis kunt downloaden.

We zijn geleerd om te luisteren naar ons hoofd en de signalen van ons lichaam en onze intuïtie te negeren. Je kent het vast wel: je voelt dat je eigenlijk nee wilt zeggen, maar je zegt toch ja omdat het zo hoort of omdat het niet netjes is. Of je hebt wel eens achteraf gedacht: had ik toch maar naar mijn gevoel geluisterd, ik wist dat dit niet goed voor me was.

We zijn geleerd om ‘er goed over na te denken’ of krijgen vaak te horen ‘slaap er anders een nachtje over voordat je een beslissing neemt. Terwijl je eigenlijk het antwoord allang wel weet. Volgens Human Design is dit advies alleen maar handig om te geven bij 54% van de populatie. We worden gedrild om rationeel na te denken en ons niet te veel te laten leiden door ons gevoel. Terwijl de overige 46% vaak feilloos aanvoelt of iets wel of niet goed voor ons is.

Is Human Design zweverig?

Nee, Human Design is gebaseerd op wetenschappelijke principes zoals kwantummechanica, biochemie en sterrenkunde (astrologie). Maar het gaat ook over spiritualiteit zoals de chakra’s uit het Hindoeïsme, Tree of life (Kabbalah) en I Ching. Het is een mix van beide.

Hoe werkt Human Design?

Op de dag dat je ter wereld kwam, was je al volledig jezelf. Aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats wordt een unieke blauwdruk voor je gemaakt.

Hoe is een Human Design chart opgebouwd?

01

Astrologische symbolen

Net zoals in de astrologie worden planeten en andere astrologische posities vertegenwoordigd door symbolen in kolommen aan beide zijden van jouw Chart (ook wel blauwdruk genoemd). In dit blog ga ik niet in op wat ze betekenen en wat je er allemaal kunt uithalen, want dat is gewoonweg heel veel en mateloos interessant, maar niet voor nu. Hier vind je alleen een lijst van welk symbool elk van de planeten of astrologische locaties vertegenwoordigt:

🌞 Zon

🌍 Aarde

🌛 Maan

☊ Noordelijke Maansknoop

☋ Zuidelijke Maansknoop

☿ Mercurius

♀ Venus

♂ Mars

♃ Jupiter

♄ Saturnus

♅ Uranus

♆ Neptunus

♇ Pluto

02

Wat betekenen de kleuren bij Human Design?

Bewuste kant, je persoonlijkheid (Personality)

De zwarte kolom aan de rechterkant is jouw bewuste kant. Dit is de kant waarin jij jezelf naar alle waarschijnlijkheid zal herkennen. Dit zijn je persoonlijkheidskenmerken. De planetenlocaties van de poorten komen overeen met het moment van jouw geboorte. De cijfertjes van achter de symbolen komen overeen met de cijfertjes die je terugziet in jouw Human Design Chart.

Onbewuste kant (Design)

De oranje kolom aan de linkerkant van je Human Design Chart is je Design kant, of je onbewuste kant. Deze laat de planetenlocaties van de poorten zien achtentachtig dagen voordat je werd geboren, wanneer de neocortex van je hersenen zich vormt. De Design kolom wordt vaak afgebeeld als rood, maar de kleur kan variëren afhankelijk van waar je je Chart laat berekenen.

03

Welke types Human Design zijn er?

Jouw Type, Strategie en Autoriteit zijn de drie belangrijkste aspecten van jouw Human Design-experiment. Er zijn vijf Typen: Generator, Manifesting Generator, Projector, Manifestor en Reflector.

Het human design type vertelt ons hoe we in de kern bedoeld zijn om te functioneren en is een van de belangrijke aspecten van ons design. Door je type te begrijpen, kun je beter begrijpen hoe je optimaal functioneert in overeenstemming met je natuurlijke energie. Dit stelt je in staat om keuzes te maken en een levensstijl te creëren die in lijn is met wie je werkelijk bent. Of beter gezegd: ‘Wie je altijd al bent geweest’. Als je dit nu leest en denkt ‘energie dat klinkt zo vaag’, dan raad ik je aan om dit blog te lezen.

Human Design Strategie en Autoriteit

Elk Human Design type heeft een specifieke Strategie om dingen voor elkaar te krijgen in het leven.

Per type is dat verschillend:

  • Manifestor: Initieer en informeer
  • (Manifesting) Generator: Wacht met reageren
  • Projector: Wacht op een uitnodiging
  • Reflector: Wacht een maancyclus

Het bepaalt hoe je beslissingen neemt en afspraken maakt. Vaak hebben we geleerd dat hard werken en volhouden automatisch tot beloningen leiden. Maar in werkelijkheid heeft iedereen een unieke aanpak die veel beter bij hen past. Bovendien zul je merken dat als je je strategie volgt, je op een eenvoudigere manier succes kunt behalen.

Er zijn acht Human Design Autoriteiten: Emotionele autoriteit, Sacrale autoriteit, Milt autoriteit, Ego-Gemanifesteerde autoriteit (Ego Manifested), Ego-Geprojecteerde) Ego projected) autoriteit, Zelf-Geprojecteerde autoriteit (Self Projected), Omgevings Autoriteit en Maan autoriteit (Lunar Autorithy).

Per persoon kan dit dus verschillend zijn. Er zijn projectors met een emotionele autoriteit maar er zijn bijvoorbeeld ook projectors met een milt autoriteit. Reflectors hebben altijd een Maan autoriteit. Je autoriteit verwijst naar je innerlijke gids of het interne besluitvormingsmechanisme waarop je mag vertrouwen. Het is de manier waarop jij de beste beslissingen kan nemen. Als je beslissingen neemt op basis van je autoriteit, zijn het de juiste. Daar mag je op (durven) vertrouwen. Als je wilt weten hoe dit precies voor jou werkt raad ik je aan om de Mini Gids te bestellen. Hier ga ik dieper in op deze drie onderwerpen. De belangrijkste onderwerpen als je wilt starten met je eigen Human Design experiment.

04

Human Design Signature en Not-Self

Signature en Not-Self is het gevoel van waardering en balans wanneer je trouw bent aan je eigen design. Als je dit voelt, weet je dat je op het juiste spoor zit. Voor een Manifestor is dit rust, voor een Generator tevredenheid en voor een Man-Gen rust en tevredenheid, een Projector voelt zich succesvol en een Reflector is verrast. Het niet-zelf thema daarentegen weerspiegelt het ongemak en de disbalans die je ervaart als het even niet zo lekker gaat. 

Per type is het not-self thema: Boosheid voor de Manifestor, Gefrustreerd raken voor de (Manifesting) Generator, Verbitterd raken voor de Projector, Teleurgesteld zijn voor de Reflector. Het is belangrijk om zowel je signature als niet-zelf thema te her- en erkennen zodat je beide delen van jezelf kunt accepteren, want daar zit je groei.

05

Human Design Definitie

De term “definitie” verwijst naar de energetische ‘bedrading’ van een persoon. Het beschrijft de manier waarop jouw gedefinieerde (of ingekleurde) centra met elkaar zijn verbonden. Definities zijn hetgeen waar je altijd op kunt vertrouwen, daar voel je constant energie. Definitie wordt ook wel gebruikt als term om aan te duiden welke kanalen en poorten zijn ingekleurd (ook wel geactiveerd genoemd). Een kanaal (verbinding, ingekleurde lijnen) tussen twee centra is een definitie.

06

Welke Human Design Profielen zijn er?

Het Profiel toont jouw rol in de samenleving. Je kunt jouw Profiel vinden door naar het nummer (in Human Design aangeduid als een lijn) na de stip op de zonne-poort aan beide zijden van jouw grafiek te kijken. Elk nummer vertegenwoordigt een archetype dat je bewust belichaamt in jouw Persoonlijkheid (de lijn aan de rechterkant) en onbewust in jouw Design (de lijn aan de linkerkant). Je profiel zegt iets over je karakter, de rol die je vervult. Het eerste nummer reflecteert jouw zelfbeeld en toont jouw bewuste kwaliteiten en talenten. Het tweede nummer is hoe anderen jou zien en beïnvloedt ons gedrag naar buiten toe, vaak zonder dat we ons daar bewust van zijn.

In totaal bestaan er 12 profielen. Het is goed mogelijk dat je jezelf sneller herkent in je profiel dan in je energietype. Elke Generator, Reflector, Manifesting Generator, Projector of Reflector is uniek, en de diversiteit in profieltypes biedt meer differentiatie. Dit kan verklaren waarom je eerder gelijkenissen ziet binnen de profieltypes.

07

Wat betekenen de pijlen in je Human Design Chart?

De vier pijlen vertegenwoordigen jouw Variabelen (Ook wel transformatie pijlen of gewoon pijlen genoemd, die (tegen de klok in beginnend vanuit de top-linkerhoek) Vertering, Omgeving, Perspectief en Motivatie omvat. Jouw Variabele geeft aan hoe jouw brein informatie ontvangt van jouw omgeving en hoe jouw geest de wereld interpreteert. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan jouw persoonlijke Plan van de Pijlen te bestellen.

08

Wat betekenen de nummers bij Human Design?

Wat betekenen de nummers bij Human Design?

Je kunt je blauwdruk zien als een landkaart met daarop negen huisjes, die de centra vertegenwoordigen. De gekleurde huisjes zijn de centra waar je op kunt bouwen. Ze hebben altijd energie beschikbaar, dus je kunt hier altijd op rekenen (constante power).

De niet-gekleurde huisjes zijn de centra waar je van anderen kunt leren. Ze vangen energie op van buitenaf en van anderen, waardoor je nieuwe inzichten en ervaringen kunt opdoen (situationele power). De ongedefinieerde centra fungeren als spiegels, gebruik ze niet als spons. In deze centra zit je wijsheid.

64 poorten van Human Design

De “bewoners” van de huisjes zijn de poorten. Elke poort heeft een speciale gave of eigenschap. De geactiveerde poorten (de gekleurde nummers) laten zien waar je talent ligt.

De basis van deze poorten stamt uit de Chinese I Tjing. Iedereen heeft 64 poorten (hexagrammen), die jouw unieke blauwdruk vormen. Geactiveerde poorten, herkenbaar aan cijfers met zwarte rondjes, geven jouw talenten en sterke punten weer. Wil je weten wat jouw poorten betekenen? Bestel dan de Human Design Beginners Bijbel hier.

09

Human Design Kanalen

De energiecentra verbinden zich met elkaar via kanalen, die bestaan uit twee poorten. Wanneer twee poorten aan tegenovergestelde kanten geactiveerd zijn, ontstaat er een kanaal, herkenbaar als een gekleurde lijn. In totaal zijn er 36 van deze kanalen. Elk kanaal in jouw Human Design Chart fungeert als een stroomdraad waar constante energie doorheen vloeit. Deze stroomdraden hebben een flinke invloed op hoe jij jezelf uitdrukt, hoe je omgaat met anderen en hoe je de wereld om je heen ervaart. Ze vertegenwoordigen jouw unieke kwaliteiten. Ze helpen je begrijpen waarom jij dingen op jouw eigen unieke manier aanpakt en waarom sommige skills voor jou net zo natuurlijk zijn als ademhalen. Door te begrijpen hoe die stroomdraden werken, krijg je een dieper inzicht in jezelf en kun je het maximale uit geactiveerde poorten halen.

10

Human Design Incarnatiekruis | Incarnation cross

Je incarnation cross, dat is eigenlijk het doel dat je hebt in dit leven, waarom je hier bent. Het is als het thema van je leven dat zich ontvouwt naarmate je ouder wordt, vooral tussen de leeftijd van achtendertig en tweeënveertig. Het is belangrijk te weten dat dit doel niet iets is wat je actief hoeft na te streven; het ontwikkelt zich natuurlijk terwijl je je leven leidt.

Er zijn 192 verschillende Incarnatiekruisen. Je incarnation cross bestaat uit vier cijfers die overeenkomen met de poorten in je blauwdruk. Kijk naar de eerste twee cijfers aan de bovenkant van zowel het linker als rechter rijtje in je chart, naast astrologische symbolen. De eerste twee cijfers hebben betrekking op je bewuste kant (je persoonlijkheid), terwijl de andere twee aan je onbewuste kant staan (je design). Ze vertegenwoordigen de zon en de aarde en spelen een grote rol in het vormgeven van je persoonlijkheid, waarbij ze voor 70% bijdragen aan wie je bent.

Betekenis Incarnationcross

Als je meer inzicht wilt in jouw incarnation cross, kun je dit optioneel toevoegen aan jouw persoonlijke Beginners Bijbel. Ik werk dan jouw vier belangrijkste persoonlijkheidskenmerken voor je uit. En om jouw incarnation cross beter te begrijpen, maak ik in de uitwerking ook gebruik van de Gene Keys, gebaseerd op de 64 hexagrammen van de I Ching. De vier poorten in je incarnation cross corresponderen met je Gene Key profiel. Elk cijfer geeft iets essentieels weer over wie jij bent.

  1. Het eerste cijfer staat voor je levensdoel, wat je hier te doen hebt.
  2. Het tweede cijfer geeft aan wat je hier te leren hebt.
  3. Het derde cijfer gaat over wat goed is voor jouw gezondheid.
  4. Het vierde cijfer verwijst naar jouw levensdoel, datgene wat je werkelijk vervult en waarbij je succes, tevredenheid, rust of verwondering ervaart (je signature).
human design rapport sanne gerdez beginners bijbel

De Beginners Bijbel iets voor jou?

Als je precies wilt weten wat jouw chart vertegenwoordigt, raad ik je aan om de Beginners Bijbel te bestellen. Daarin ga ik in op al het bovenstaande. Het is een volledig gepersonaliseerd document van 40-100 pagina’s (afhankelijk van jouw Human Design) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design.

Met mijn kennis en ervaring in Human Design, creëer ik graag deze gids voor je. Mijn doel is niet alleen om je een goede basis te geven, maar ook om je dieper inzicht te bieden. De Beginnersbijbel bevat alle essentiële informatie over jouw unieke blauwdruk.

Het is een super uitgebreid document dat volledig is gepersonaliseerd op basis van jouw Design. Het komt goed van pas als je je zoekende voelt en meer over jezelf wilt snappen.

En laten we eerlijk zijn, Human Design is geen magische snelle oplossing, wat we soms stiekem hopen. Maar man, oh man, kan het je een bak zelfinzicht geven!

Waarom is Human Design handig?

Wat kun je met Human Design?

Met Human Design leer je jezelf beter kennen en kun je je leven leiden op een manier die bij jou past. Je ontdekt wat je écht wilt en hoe je dat kunt bereiken.

Meer inspiratie

Hart Ego Centrum: Overtuigingen Over Eigenwaarde en Rijkdom

Leer alles over een gedefinieerd of ongedefinieerd Hart/Ego centrum binnen Human Design: overtuigingen over eigenwaarde, rijkdom & succes. …

Ontdek 7 krachtige tips voor een Human Design keukenomgeving!

In de wereld van Human Design zijn er zes verschillende soorten omgevingen, en één ervan past het beste bij jou. Als je je bevindt in een omgeving die bij je …

Human Design: De hype of de toekomst?

Versterk je team met Human Design! Ontdek talenten, valkuilen & samenwerkingsstijlen. Geen hokjesdenken, maar échte verbinding & groei. Nu ook in het onderwijs! …